16.08.2024
Sdílet

Jak si v 5 krocích sestavit investiční plán

Ne na všechno v životě je potřeba mít plán, ale investování patří k oblastem, kde se rozhodně hodí. Budete díky němu vědět, jak dlouho investovat, do kterých aktiv své finance vložit nebo kolik peněz si pravidelně „odkládat bokem“. Níže jsme pro vás připravili přehledný návod, jak si takový investiční plán vytvořit.

Představte si následující situaci: dlouhé roky investujete a každý měsíc si z výplaty pečlivě dáváte stranou peníze. Jenže po 10 letech zjistíte, že netušíte, proč jste s investováním začali a z jakého důvodu zhodnocujete většinu peněz zrovna ve zlatě nebo v nemovitostních fondech. Bylo to jen proto, že se o investování do těchto aktiv kdysi zmínil kamarád u piva?

To je důvod, proč by měl mít každý investor investiční plán – ať už je zkušený, nebo se na své první investice teprve připravuje.
 

Co je aktivum?

Jako aktivum se ve světě financí a investic označuje jakýkoliv finanční produkt či nástroj, od kterého investor očekává, že mu v budoucnu přinese výnosy. Mezi aktiva patří například akcie, dluhopisy, zlato, ale i kryptoměny nebo nemovitosti.

1. Co je investiční plán a proč si ho vytvořit?

Pod investičním plánem si představte dokument (někdy plán nemusí mít psanou podobou, ale je to lepší), který shrnuje investiční cíle konkrétního investora a slouží mu jako vodítko, jak nebo v jakém časovém horizontu svých cílů dosáhnout.

Proč je tak důležitý? Pokud byste investiční plán neměli, mohlo by v průběhu času snadno dojít k tomu, že budete investovat nahodile a bez rozmyslu, jak jsme popsali v příkladu na začátku článku.

Dost bylo teorie, teď už přejděme ke konkrétním krokům, jak si investiční plán nachystat.

2. Začněte vyhodnocením finanční situace

První krok funguje jako pomyslný odrazový můstek, bez kterého se nehnete dál. Jak jinak zjistit, kolik peněz můžete měsíčně či ročně investovat? V rámci úvodního zhodnocení své finanční situace (pokud máte rodinu, tak finanční situace celé rodiny) doporučujeme si do investičního plánu vypsat:
 

  • měsíční příjmy
  • měsíční výdaje
  • dluhy (například hypotéka, ale i krátkodobé půjčky)
  • hodnotu vašeho majetku a aktiv (např. nemovitosti, akcie, peníze na spořícím účtu apod.)


Na základě těchto informací pak zjistíte, kolik peněz investovat. Pokud vám například každý měsíc z výplaty zbyde 20 000 Kč „navíc“, můžete velkou část z nich vložit do investic. Ale když vaše příjmy jen těsně převyšují výdaje, je lepší si nejprve vytvořit aspoň základní finanční rezervu, třeba na spořicím účtu.
 

3. Ujasněte si investiční cíle

Investování bez jasných cílů je jako střílení naslepo. Od investičních cílů se totiž bude odvíjet, do kterých aktiv, jak a kolik bude investovat – je rozdíl, jestli plánujete své peníze zhodnocovat proto, abyste si za 3 roky dopřáli vysněnou exotickou dovolenou, nebo zda si chcete investováním vybudovat finanční polštář na důchod.

Na investičních cílech závisí mimo jiné míra rizika. Jestliže od 30 let zhodnocujete peníze na penzi, můžete si v průběhu času dovolit riskovat víc, než když víte, že za půl roku potřebujete mít připravený konkrétní obnos na hypotéku.

V průběhu života občas dochází ke změně investičních cílů, což není žádná katastrofa, to se zkrátka děje. Důležité je tyto změny zohlednit v investičním plánu. I proto na něj doporučujeme nahlížet jako na dokument, s nímž je v průběhu času potřeba pracovat.

Co je pasivní investování?

Jako začínající investor se možná setkáte s pojmem pasivní investování. Zjednodušeně řečeno jde o způsob investování, při kterém investor nakoupí dané aktivum (typicky indexové fondy) a peníze v nich zhodnocuje dlouhodobě a bez spekulace na okamžitý růst ceny. Opakem je aktivní investování, kdy investor naopak aktivně vybírá např. konkrétní akcie, v případě jejich růstu je v krátkodobém horizontu prodá.

4. Určete si investiční horizont

Nastal čas si do investičního plánu vepsat, jaký bude váš investiční horizont, tedy jak dlouho plánujete investovat. To se samozřejmě odvíjí primárně od vašich cílů.

Krátkodobé investice (do 3 let)

Jsou ideální, když chcete investovat například kvůli pořízení auta, shromažďování peněz na dovolenou nebo potřebujete-li mít co největší obnos na svatbu.

Střednědobé investice (3 až 10 let)

Koupili jste si dům a víte, že ho zhruba za 4 roky chcete zrekonstruovat? Tím pádem pro vás bude ideální střednědobý horizont.

Dlouhodobé investice (10 a více let)

Investování na důchod nebo zhodnocování peněz, které jednou věnujete svým dětem. To jsou typické případy, kdy se investiční horizont vyplatí stanovit na dlouhodobý.
 

Investiční horizonty

5. Diverzifikace aneb z čeho se bude skládat vaše investiční portfolio

Teď to, co vás nejspíš zajímá nejvíc: do čeho konkrétně investovat? V první řadě je potřeba vědět, že není dobrý nápad vložit všechny peníze do jedné jediné investice, protože to zvyšuje pravděpodobnost neúspěchu. Lepší je – zejména pro začínající investory – investiční portfolio diverzifikovat.

Co je diverzifikace?

Když někdo v souvislosti s investováním mluví o diverzifikaci, má tím na mysli rozložení investic (peněz) do několika různých aktiv. Díky diverzifikaci klesá riziko, že přijdete o velkou část investovaných financí – jednoduše proto, že když se nebude dařit jednomu aktivu z šesti, výkon ostatních může tento propad dorovnat.

Výběr konkrétních investičních aktiv pak opět závisí na vašich cílech, na investičním horizontu a míře rizika, která je pro vás přijatelná. Zde aspoň krátké představení častých tříd aktiv a jejich rizikovosti:
 

  • akcie a ETF (vyšší riziko)
  • státní dluhopisy (nižší riziko)
  • korporátní dluhopisy (vyšší riziko)
  • nemovitosti (střední riziko)
  • nemovitostní a jiné fondy (střední riziko)
  • zlato a další drahé kovy (střední riziko)
  • kryptoměny (vyšší riziko)
 

Samostatnou kategorií jsou pak spořicí účty či termínované vklady, které nelze považovat za investice v pravém slova smyslu, mají sloužit spíš k odkládání nutné finanční rezervy.
 

Příklad rozložení portfolia

6. Nezapomeňte pravidelně vyhodnocovat

Až budete mít jasno, do kterých aktiv investovat, investiční plán bude kompletní. Tím by ale vaše práce neměla končit.

V průběhu času je dobré si strategii otevřít a podívat se, jestli ji dodržujete, nebo zda nepotřebuje úpravy. Jedině tak bude plnit svůj účel a fungovat jako pomyslné „investiční vodítko“.

Pokud si na sestavení plánu či na samotné investování sami netroufáte, doporučujeme pro začátek využít služeb investičního či finančního poradce.
 


Tento článek není investičním ani finančním poradenstvím. Jde o naučný text a modelové obrázky týkající se přípravy základního investičního plánu.